La Otrava de historische stad

La Otrava de historische stad

La Otrava de historische stad een niet te missen parel van Tenerife. Zoveel charme op zo’n kleine oppervlakte, daar kun je gerust een dagje voor uittrekken. Deze wandelroute voert je langs de mooiste plekjes.

La Otrava de historische stad

La Otrava de historische stad wandeling

Begin je bezoek op het intieme plein Plaza Casañas, dat wordt gedomineerd door de imposante Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción. De huidige kerk dateert van de 18de eeuw, maar is gebouwd op de fundamenten van een oudere kerk die neerging tijdens een aardbeving in 1705.

Aan het begin van de 16de eeuw, kort na de verovering van Tenerife, vestigden Spanjaarden zich in de Orotava-vallei. Ze gingen er suikerriet en druiven verbouwen. Op deze plek stichtten zij hun eerste parochiekerk en in de directe omgeving verrezen hun huizen, die dankzij de goede oogsten steeds groter en fraaier werden

Barok en rococo

Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción is een hallenkerk met een opvallend grote koepel, drie schepen en twee kleine torens. Het interieur weerspiegelt de barokke mode van eind 18de eeuw, maar herbergt ook enkele rococo-elementen.

Het barokke retabel van Virgen de la Concepción dateert nog van de 17de eeuw.

La Otrava

Fraai zijn ook het kerkgestoelte en het altaar dat de Italiaan Giuseppe Gagini houwde uit marmer en albast.

Als je om de kerk loopt en linksaf Calle del Colegio in gaat (klimt; de straat gaat bijna steil omhoog), betreed je Doce Casas (‘Twaalf Huizen’). Dit is de wijk waar de Spaanse grootgrondbezitters hun stadshuizen bouwden. Stuk voor stuk paleisjes en in veel gevallen open voor publiek, als museum of horeca.

Casa Lercaro

In het eerste huis aan de rechterkant, Casa Lercaro uit 1671, kun je lekker eten en drinken. De met kinderkopjes geplaveide binnenplaats grenst aan een weelderige tuin. In het pand is ook een interieur- en decoratiewinkel gevestigd. Naast Casa Lercaro produceert men nog altijd gofio (meel van geroosterd graan of mais) in Molino de Gofio la Máquina. Ooit werd de molen aangedreven door de waterkracht uit een langs stromend beekje, tegenwoordig malen de molens het meel machinaal. Je kunt binnen een kijkje nemen en een zakje gofio kopen. Het is nog altijd het basisingrediënt in de Canarische keuken.

Iets verderop, de straat heet inmiddels Calle San Francisco, kun je een kijkje nemen in

enkele casas de los balcones. Dit zijn de in de 16de en 17de eeuw gebouwde elegante woonhuizen met hun houten balkons, ramen en deuren en van smal traliewerk voorziene houten erkers. De balkons lopen vaak langs de hele gevel. Dat zie je ook aan de achterzijde, waar het dagelijks leven zich afspeelde op de open binnenplaatsen en de galerijen langs de verdiepingen.

Casa de los Balcones

In museum Casa de los Balcones kan je het interieur van zo’n huis bekijken.

Onder meer de stijlkamers boven en de knusse patio op de begane grond, waar de personeelskamers op uit komen.

La Otrava de historische stad

De patio is overvol, met schilderijen aan de muur, planten en bloemen en kasten vol gebruiksvoorwerpen.

Links achterin hangt een set traditionele kostuums, die je als bezoeker even kunt aantrekken voor een selfie of groepsportret. De kleding oogt bewerkelijk, maar is zo aan elkaar genaaid dat je in een oogwenk bent aangekleed. In de twee winkelruimtes bij de entree kan je handnijverheid en lokale producten kopen, waaronder bananen- en honing-rum-likeur.

Museo de las Alfombras

Het naastgelegen huis herbergt een tapijtenmuseum: Museo de las Alfombras. Wie verwacht hier fraai geweven of geknoopte vloerkleden te kunnen bewonderen, komt bedrogen uit. In La Orotava heeft men zich gespecialiseerd in tapijten van pastelkleurig vulkaanzand.

Dit is afkomstig uit de Caldera de las Cañadas del Teide, het maanlandschap rond de berg Teide. Deze tapijten worden in La Orotava jaarlijks gemaakt voor Sacramentsdag (mei-juni, 2e donderdag na Pinksteren). Vier weken daarvoor gaan de kunstenaars al aan de slag op het plein voor het Stadhuis: Plaza del Ayuntamiento. Het rechthoekige, met palmen afgezoomde

plein is dan volledig vol gelegd met zandtapijten van Bijbelse taferelen en gebouwen in de stad. In het museum kun je enkele permanente tapijten bekijken en leer je meer over het verzamelen en verven van het zand, de keuze van het onderwerp en het maken van het tapijt.

Tapijtmuseum gesloten of niet in de stad rond Sacramentsdag? In het tegenover het museum gevestigde Casa del Turista kun je altijd een straattapijt bekijken of zelfs de kunstenaar aan het werk zien. Op het terras kijk je mooi uit op de Orotava-vallei. Verder is Casa del Turista vooral een souvenirwinkel, met lokale kunstnijverheid en culinaire producten.

Calle San Francisco loopt uit op Plaza San Francisco, met rechts de lommerrijke

begraafplaats Pax Dei en links aan de overzijde van het driehoekige plein nog een oude gofio-molen.

La Otrava de historische stad

Sla je aan het begin van het plein linksaf Calle Hermano Apolinar in, dan passeer je Hotel Victoria. Dit is gevestigd in een fraai 17de-eeuws herenhuis, waar je kunt eten op de binnenplaats.

 Botanische Tuinen

Na de volgende zijstraat tref je links La Hijuela del Botánico, een dependance van de Botanische Tuinen in Puerto de la Cruz. Erachter zie je de achterzijde van het stadhuis aan Plaza del Ayuntamiento. Op dit plein vinden de grote feesten plaats van La Orotava, met rond Sacramentsdag de tapijten van vulkaanzand. In december is het plein ingericht als kerstmarkt.

Via Calle Carrera del Escultor Estévez kom je op Plaza de la Constitución, aan de rand van het oude centrum. Vanaf dit plein kijk je weids uit over de vallei en in de verte de zee, maar ook naar de inwoners van La Orotava. Het plein is een populaire plek om te flaneren, een ijsje te eten of op een terras te gaan zitten.

Nog wat hoger voor het uitzicht? Beklim dan de naastgelegen trappen van de Jardínes de

Marquesado de la Quinta Roja, vernoemd naar de vrijmetselaar van wie op het hoogste punt een mausoleum staat.

Volkskunst en kunstnijverheid

Enkele blokken ten noorden van Plaza de la Constitución vind je in de Calle Tomás Zerolo nog twee interessante musea. Museo de Artesanía Iberoamericana exposeert volkskunst uit Latijns-Amerika, de Filippijnen en Spanje. Je vindt er een collectie muziekinstrumenten, keramiek, textiel, houtsnijwerk en vlechtwerk (onder meer boten van gevlochten biezen, zoals ook Thor Heyerdahl die maakte). Schuin tegenover dit museum

is Artenerife gespecialiseerd in kunstnijverheid en ambachtelijke voorwerpen van Tenerife.

La Otrava de historische stad praktisch:

PARKEREN

De historische binnenstad is autoluw, parkeer je auto daarom bij voorkeur in de wijken die aan de oude stad grenzen. Je kunt ook betaald parkeren in een parkeergarage, zoals Aparcamiento Centro Orotava in Calle Inocencio García 5. Gratis parkeren is mogelijk in Calle Domingo Dominguez Luis 27, achter het park Jardínes de Marquesado de la Quinta Roja.

UIT ETEN

Na al dat wandelen zin een hongertje gekregen?

dan moet je hier zijn: https://www.ladyhill.be/el-monasterio-meer-dan-een-restaurant/

NOOD AAN EEN PLAN?

La Otrava de historische stad
No Comments
Post a Comment